Σχετικά με την αναφορά που έγινε από τον εκπρόσωπο των κατοίκων για την ανέγερση των δύο κτηρίων στην όχθη του Ελαιορέματος, συνοπτικά θα αναφέρω, ότι το παιχνίδι είναι στημένο και αυτός είναι ο Καλλικράτης. Δηλ. κατασκευή έργων υπερτοπικής σημασίας προς όφελος των εργολάβων και των μεγάλων συμφερόντων, χωρίς να υπολογίζουν την γνώμη και τα συμφέροντα των δημοτών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλοι στην Πυλαία γνωρίζουν και πολλοί εκφράζονται αρνητικά γι' αυτό, ότι έχουν εγκατασταθεί ήδη πολλές υπερτοπικές χρήσεις όπως τα νεκροταφεία, το ΕΚΑΒ, το αμαξοστάσιο του Μετρό, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης και ενώ η ΕΥΑΘ Παγίων έχει ένα εργοτάξιο στην οδό Ρ. Φερραίου, δίπλα στην Εγνατία, τώρα σχεδιάζεται και αυτό το έργο. Δεν θα σταθώ στην νομοτεχνική πλευρά του ζητήματος, αλλά στην περιβάλλοντολογική προστασία, στους ελεύθερους χώρους, στην προστασία των ρεμάτων και κατ΄ επέκταση στην αντιπλημμυρική προστασία.
Θα σας θυμίσω αντίστοιχες και ανάλογες αρνητικές περιπτώσεις που υφίστανται, όπως του Μακεδονία Παλλάς ή της δωδεκαόροφης πολυκατοικίας στην περιφερειακή τάφρο, όπου η εκάστοτε Διοίκηση και το Κράτος, κόβει και ράβει νόμους στα μέτρα των συμφερόντων της. Στην εισήγηση αναφέρεται ότι ήταν καθορισμένο οικόπεδο από το 1989 και ήταν αναμενόμενο να κρυφτεί η θέα ορισμένων κατοικιών. Θα έπρεπε να παραβρεθούν τόσο εκπρόσωπος της ΕΥΑΘ Παγίων για να μας εξηγήσει τους λόγους που πρέπει να γίνει το κτήριο Διοίκησης στην συγκεκριμένη περιοχή, δηλ. για λόγους χωροταξικούς, περιβαλλοντολογικούς, οικονομικούς ή άλλους σε μια περιοχή αμιγούς κατοικίας, αλλά και από την Τεχνική Υπηρεσία ή ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
Με το κτίσιμο αυτών των κτιρίων στην συγκεκριμένη περιοχή, και αναφέρομαι στην εισήγηση "θα αποτελεί πλέον την μοναδική οικοδομήσιμη ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ στην περιοχή.", χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχει άλλο οικόπεδο της καταλληλότερο σε άλλη περιοχή, χωρίς φυσικά να δημιουργούνται ανάλογα προβλήματα, επιβαρύνεται οικιστικά το περιβάλλον και ιδιαίτερα η όχθη του Ελαιορέματος, την στιγμή που η ΕΥΑΘ Παγίων που έχει την διαχείριση και την προστασία των ρεμάτων και των οχθών, προφανώς τα προστατεύει από τους καταπατητές, αλλά όχι από τον ίδιο της τον εαυτό, και στην ουσία γίνεται προσπάθεια από μια δημόσια εταιρεία να αναιρέσει τον ρόλο της.
Θα αναφερθώ και στα ρέματα της Σαλονίκης, αφού ο εκπρόσωπος των κατοίκων αναφέρθηκε στους χάρτες του 1933 που παρουσιάζουν μεγαλύτερο το εύρος του ρέματος, αναφέροντας ότι από το Δημαρχείο στη Β.Γεωργίου μέχρι το Ντεπώ υπήρχαν έξι (6) ρέματα, που στα αρχικά σχέδια του Εμπράρ αφήνονταν αδόμητα σε αποστάσεις 50-80 μέτρων για να λειτουργούν ως αεραγωγοί της πόλης και χώροι πρασίνου και αναψυχής για το δομημένο περιβάλλον και βλέπουμε σήμερα την ανεπανόρθωτη καταστροφή που επήλθε στην ανατολική περιοχή της πόλης, που αναφερόταν σαν περιοχή των Εξοχών μέχρι την δεκαετία του 70. Αλλά και στην Πυλαία έχουμε το αρνητικό παράδειγμα του ρέματος Χαλίλ-Ντερέ που μετατράπηκε στην οδό Δελφών, χωρίς αγωγούς ομβρίων και τώρα τρέχουν να φτιάξουν συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα για όλη την περιοχή, συνεχίζει με την οδό Νίκης που και αυτή είχε πλημμυρίσει προ 2-3 ετών, με το αποκορύφωμα της ανέγερσης της εκκλησίας του Αγ. Βασιλείου που χτίστηκε πάνω στο μπαζωμένο ρέμα, και αυτό δεν έχει σχέση με το θρησκευτικό συναίσθημα. Γιατί σήμερα όπως ζητά άδεια η ΕΥΑΘ Παγίων για να κτίσει το οικόπεδο της, αύριο μπορεί να οικοπεδοποιηθούν και άλλα σημεία της όχθης, αφού το νομοθετικό πλαίσιο στην χώρα μας είναι εύκαμπτο και λειτουργεί κυρίως με τους οικονομικούς όρους των μεγάλων συμφερόντων και με την επικείμενη, αργά ή γρήγορα, ιδιωτικοποίηση και της ΕΥΑΘ Παγίων δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Αν υπήρχε εκπρόσωπος της Εταιρείας θα ρωτούσα αν εξετάστηκε η λύση αγοράς ή ανέγερσης κτηρίου σε άλλο σημείο του πολεοδομικού συγκροτήματος και ιδίως κοντά στους σταθμούς του μετρό, που θα είναι περισσότερο λειτουργικό και προσβάσιμο για τους υπαλλήλους και το κοινό και δεν θα επιβαρύνεται το περιβάλλον με την μετακίνηση τόσων ανθρώπων με τα αυτοκίνητα τους, αφού στην συγκεκριμένη περιοχή που θα κτιστούν τα κτήρια δεν υπάρχει συγκοινωνία και δεν είναι εφικτή.
Για τους παραπάνω λόγους, κύρια περιβαλλοντολογικούς, που συνίστανται στην υπέρμετρη δόμηση της περιοχής, περιορισμού των ελεύθερων χώρων,αμφισβήτησης της χρήσης των ρεμάτων και των οχθών αυτών καταψηφίζω το θέμα, δηλαδή να μην κτιστούν τα κτήρια της ΕΥΑΘ Παγίων, ανεξάρτητα από την τυπική νομότυπη διαδικασία από πλευράς ΕΥΑΘ Παγίων και Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, γιατί τόσο οι πρόσφατα παλαιότερες διοικήσεις του Δήμου Πυλαίας όσο και η σημερινή έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, και η απόφαση αυτή είναι κύρια πολιτική για την ανέγερση ή μη των κτηρίων αυτών.
20/12/2013,
ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Σύμβουλος Δ.Ε. Πυλαίας με την Λαϊκή Συσπείρωση